Uspostavljen novi pravni okvir za regulisanje tržišta kapitala

Bez autora
Apr 11 2012

Novi Zakon o tržištu kapitala izjednačiće status domaćih i stranih investitora i zaštititi male akcionare, dok će prateća zakonska regulativa učiniti tržište transparentnijim. Zakon o tržištu kapitala, koji je donet u novembru 2011. godine, potpuno je usklađen sa direktivama EU i međunarodnom regulativom. Novi pravni okvir za tržište kapitala u našoj zemlji upotpunjen je i Zakonom o privrednim društvima i Zakonom o preuzimanju. Vlada od početka mandata radila na nekim ključnim zakonima za našu zemlju, među kojima su i oni koji regulišu tržište kapitala, a novi set finansijskih zakona doprineće amortizaciji negativnih efekata svetske ekonomske krize na Srbiju. Nova regulativa u potpunosti reguliše rad Komisije za hartije od vrednosti, koja će imati više mogućnosti i veća ovlašćenja da prati rad učesnika na tržištu kapitala. Komisija za hartije od vrednosti biće pouzdan saradnik i podrška učesnicima na tržištu kapitala.

Uspostavljen novi pravni okvir za regulisanje tržišta kapitalaPredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je danas da će novi Zakon o tržištu kapitala izjednačiti status domaćih i stranih investitora i zaštititi male akcionare, dok će prateća zakonska regulativa učiniti tržište transparentnijim.

Zakon o tržištu kapitala, koji je donet u novembru 2011. godine, potpuno je usklađen sa direktivama EU i međunarodnom regulativom.

Novi pravni okvir za tržište kapitala u našoj zemlji upotpunjen je i Zakonom o privrednim društvima i Zakonom o preuzimanju. Cvetković je istakao da je Vlada od početka mandata radila na nekim ključnim zakonima za našu zemlju, među kojima su i oni koji regulišu tržište kapitala, a novi set finansijskih zakona, dodao je on, doprineće amortizaciji negativnih efekata svetske ekonomske krize na Srbiju.

Cvetković je napomenuo da nova regulativa u potpunosti reguliše rad Komisije za hartije od vrednosti, koja će imati više mogućnosti i veća ovlašćenja da prati rad učesnika na tržištu kapitala.

Komisija za hartije od vrednosti biće pouzdan saradnik i podrška učesnicima na tržištu kapitala.

Tržište kapitala, zajedno sa finansijskim institucijama i sistemom regulatornog nadzora, poboljšava mobilizaciju štednje u okviru jedne ekonomije i njenu raspodelu i ulaganje u realni sektor. Finansijska kriza pokazala da je potrebno da privrede zemalja u razvoju diverzifikuju svoje finansijske sisteme i smanje zavisnost od bankarskih izvora finansiranja.

Vlada SAD je posredstvom USAID-a pomogla Vladi Srbije pri izradi Zakona o tržištu kapitala i pratećih podzakonskih akata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik